Klub

Poslanstvo

Poslanstvo kluba je širiti znanje in kulturo igranja namiznega tenisa med ljudi. Delujemo v okviru Športnega društva vrhnika, kot namiznoteniška sekcija. Delo je organizirano v več vadbenih skupinah, ki jih vodijo usposobljeni trenerji in v katerih se izvajajo programi Letnega programa športa občine Vrhnika. Udeležujemo se različnih tekmovanj na lokalni, regijski, državni in mednarodni ravni. Tekmujemo v 3. Slovenski namiznotenoški ligi in v Ljubljanskih namiznoteniških ligah. Poleg tega propagiramo igranje namiznega tenisa kot prostočasno dejavnost saj le-ta pomaga ohranjati psihofizično kondicjo v vseh starostnih obdobjih. Naši člani prihajajo iz občine Vrhnika in iz okoliških občin. Nove člane vpisujemo skozi vse leto.

Zgodovina

Začetki namiznega tenisa na Vrhniki segajo daleč nazaj v obdobje, iz katerega so arheologi odkrili najstarejše leseno kolo na svetu (5200 let p.n.št.).
Najstarejše leseno kolo na svetu
Najstarejše leseno kolo najdeno v Ljubljanici (avtor Matevž Paternoster/MGML)


Poleg kolesa so našli še več drugih predmetov, med njimi je zgoraj levo jasno viden prazgodovinski lopar, ki so mu sprva pomotoma pripisali drugo namembnost.
Arheološke najdbe pri Vrhniki
Arheološke najdbe v bližini Vrhnike (Zavod Ivana Cankarja)


Namizni tenis je kasneje tako navdušil argonavte, ki so v 13. st. p.n.št obiskali Vrhniko, da so v skalo vklesali obliko loparja. Glas o tem športu pa so razširili po vsej antični Grčiji.
Argonavti na Vrhniki
Argonavtska skala pri Vrhniki (Zavod Ivana Cankarja)


Novejša zgodovina kluba sega v 90. leta 20. stoletja, ko je s poučevanjem namiznega tenisa med mladino na Vrhniki pričel Franci Drašler in bil nato duša in telo kluba dobrih 15. let, do svoje visoke starosti. Nato so delo v klubu nadaljevali njegovi gojenci, ki to opravljajo še danes.
Franci Drašler
Franci Drašler s svojimi nasledniki